Gerda Fransman

Gerda Fransman

Gerda Fransman

Sinds 2014 creeer ik grote viltpanelen en viltlichtpanelen. Gelaagdheid van vilt in combinatie met licht geeft veel mogelijkheden tot licht/donker- en kleur-schakeringen. Ik verwerk in mijn panelen meestal thema’s met een verstillend karakter.

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Na vele andere materiaal en mediumonderzoeken ben ik bij het vilten blijven “hangen” door de vele mogelijkheden die het materiaal met zich meebrengt. Uiteindelijk heb ik mijn eigen techniek hierin ontwikkeld door licht eraan toe te voegen en daarmee een extra dimensie aan het werk toegevoegd.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Vanaf 2014 wilde ik heel graag groot werken en vilt als kunst benaderen door er schilderijen mee te maken.
Gerda Fransman

Wat is je favoriete techniek?

 • Vilttechniek ; transparantie door gelaagdheid en daarmee je beeld vormgeven. Het meeste van mijn werk is natvilten. Het lijkt misschien op papier, maar is dat niet. Het is wol in combinatie met ander materiaal: dat kan kant, band woldraden, wolbolletjes en /of zijde zijn.
 • De wol mêleer ik zelf met de kaardmachine en ik maak daar een vlies van en/ of ik gebruik naaldvilt. Ik werk met behulp van fotomateriaal waar ik zelf de vrijheid neem om dingen toe te voegen weg te laten of te veranderen. De techniek heb ik zelf ontwikkeld.
 • Wel leuk om te vertellen dat ik tijdens mijn afstudeerfase in de jaren 90 al met transparantie en projecties op grote textielobjecten bezig was.  Dit  heb ik toen losgelaten en na allerlei omzwervingen met allerhande andere materialen en technieken waaronder mozaïek, schilderen en vilten van toegepaste werkstukken als jassen en hoeden ben ik uiteindelijk toch weer bij het aspect transparantie uitgekomen. Blijkbaar vind ik dat het meest interessant.
 • Dit heeft voor mij toen en ook nu een spirituele component. Met het element licht refereer ik naar het innerlijke licht, een geestelijk aspect in de mens. In mijn portretten is het dan ook de uitdaging iets van de geestelijke gesteldheid van de persoon weer te geven. In de fase dat ik schilderde worstelde ik altijd met het weergeven van het aspect licht. Ik weet nog de momenten dat ik schilderde met witte verf en zo teleurgesteld was dat de glans van de verf weg was als de verf opgedroogd was en dof was geworden….
 • Het 3 luik dat ik toegevoegd heb ik is overigens niet van wol gemaakt maar van een synthetisch vlies wat gebruikt wordt voor afzuigkappen (afvalmateriaal) en dat dan ook met de droge techniek gemaakt is. Dit doek heeft tijdens Green Capital City in het Valkhof gehangen. Kleuren gaan over in andere kleuren….
Gerda Fransman

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 • Ja hoor ik werk  met collages en ook schilder ik  maar dan niet met de bedoeling om kunst te maken .

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Lerarenopleiding tekenen en textiele werkvormen

Wie zijn je voorbeelden? (Noem er  5) 

 • Ik heb geen voorbeelden…..houd me verder ook niet zoveel bezig met wat anderen maken.

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 • Ik wil graag bezieling weergeven, wat speelt er in de ziel van de personen die ik weergeef. Verder kan alles me inspireren en laat ik me leiden wat er zich aandient en waar ik zelf bij blijf hangen. Ook wel maatschappelijke thema’s.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • In ieder geval van toegepast naar vrij werk. Ik onderzoek in mijn schilderijen materiaalcombinaties die structuren creëren. Ik ben begonnen met enkel wit vilt, daarna meer kleurgebruik toegepast, en nu weer de weg terug naar minder kleur om meer subtiliteit te creëren.
Gerda Fransman

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Geen ervaring mee.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Ik lees niet veel tijdschriften over textiel, ik wil niet overvoerd worden door wat er allemaal kan…..dat vind ik niet fijn en blijf het liefst bij mijn eigen beelden.
Gerda Fransman

Heb je een website?

Waar kunnen we je werk binnenkort zien? 

 • Januari 2018; Bibliotheek Nijmegen en Valkhofmuseum
 • April 2018;  Babylon Nijmegen
 • November/ December 2018 Schouwburg Nijmegen
 • Februari 2019 Kerkje in Arcen
 •  Juni 2019  Museum Petrushuis Gennep