Attje Oosterhuis

Attje Oosterhuis

Attje Oosterhuis koestert decennia lang verzamelde materialen, oude patronen, stofjes en garens.  Soms gebruikt ze traditionele textiel/borduurtechnieken op getekend/geschilderd beeld of digitaal bewerkte prints. Dan weer zijn het traditionele patronen of gevonden textiele werken van anderen die spreken tot haar verbeelding. Door dit tot uitgangspunt van haar werk te nemen, staat haar werk vaak met één voet in de traditie en met de andere ferm in de moderne tijd.

Hoe ben je begonnen met textiel als medium voor je kunst? En wanneer was dat?

  • Na m’n pensionering als docent beeldende vakken, had ik weer tijd om zelf praktiserend bezig te zijn. Mijn leidraad was -tekenen met draad-. Al bordurend kwam daar autonoom werk uit voort . .

Waar werk je op dit moment aan?

  • Een serie kussens voor in het kerkje van Paasloo. Te zien tijdens het Textielfestival in de Weerribben.
Attje Oosterhuis

Wat is je opleiding?

  • Eind zestiger jaren volgde ik de opleiding Lerares Na(aldvakken). Een degelijke lering in het ambachtelijk werken met textiel en kledingvormgeving. Naast het werken als docent Textiele Werkvormen breide ik m’n vaardigheden uit met de Akte L.O.-Tekenen en een cursus Weeftechnieken. Eind jaren ’80 ging ik naar de Kunstacademie Minerva; afgestudeerd in Mode- en Textiele Vormgeving.

Wat is je inspiratiebron?

  • Een kast vol bewaarde stofjes en garens. Oude borduurpatronen en doorleefde materialen. Ik laat mij leiden door het moment, die te vinden is in de interactie met anderen.
Attje Oosterhuis

Wie zijn je voorbeelden?

Wat zijn je favoriete technieken?

  • Hand- en machinaal borduren, druktechnieken, breien, weven

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

  • Eerder vervaardigde ik doorgaans kleding in keurig ambachtelijke vormgeving. In het huidige werk pas ik nieuwe ambachtelijkheid toe. Digitaal bewerkte prints op stof of papier vormen de basis voor het autonome werk. Om vergankelijkheid te verbeelden blijven de rafelranden zichtbaar.
Attje Oosterhuis

Aan welk werk ben je gehecht en waarom?

  • Het werk –Atlas der Streekdrachten- is een transitie van een eerder gemaakt werk. Hiermee koester ik de in kruissteekjes geborduurde klederdrachten, en symboliseer het verdwenen item.

Welke tips heb je voor andere kunstenaars?

  • Blijf bij jezelf en laat je niet leiden door te kopiëren.
Attje Oosterhuis

Waar kan ik nog meer werk van je zien? Website, facebook, instagram?