Karin van der Linden

Karin van der Linden

Karin van der Linden ( Weert, 1957) verzamelt verweesde materialen: voorwerpen of delen hiervan, met een verleden. Door ze samen te voegen en te versmelten met eigen creaties, ontstaan indringende sfeerbeelden, die verwijzen naar haar eigen geschiedenis. Een werk wordt vaak gecompleteerd door toevoeging van haar borduurwerk; eenvoudig qua kleurstelling maar complex qua uitvoering.

Hoe ben je begonnen met textiel als medium voor je kunst ? En wanneer was dat ?

 • Na een turbulente levensfase te hebben afgesloten, ben ik in 2004 begonnen met  het assisteren van Philo Wagner (1945-2015); kunstenaar en vriendin. De werkzaamheden bestonden uit borduur- en naaiwerk.  Philo stimuleerde me om ook zelf te gaan creëren.
 • Dit resulteerde in een eerste expositie in 2011. Na deelname aan de Openpoortendag  Buggenum in 2015 ging het snel. In 2017 en 2019 exposeerde ik met “Remember me”, respectievelijk  in  museum “de Kantfabriek”  in Horst en Museum Valkenburg.

Waar werk je op dit moment aan ?

 • De basisvorm voor mijn huidige werk is de body. Het is een ode aan de vrouw. Op de eerste vier body’s heb ik borduurwerk aangebracht. Daarna ben ik  ook gaan werken met harde materialen; zo ben ik momenteel  kleipijpjes op de body’s aan het verwerken.

Wat is je opleiding ?

 • Na mijn middelbare school heb ik de coupeuse opleiding gevolgd. Hier heb ik de basistechnieken voor textiele vormgeving opgedaan.
Karin van der Linden

Wat is je inspiratiebron ?

 • De vele facetten van het leven: familiegeschiedenis, moeder-kind relatie, het vrouw-zijn, de liefde, de dood.
 • Ik ben ik een verzamelaar en mijn verzamelingen vormen weer de basis om bovengenoemde facetten weer te geven.
 • Echter door de corona periode zijn er ook momenten dat ik werk maak zonder stil te staan bij al te zware thema’s; het werken heeft dan meer een meditatieve functie.
Karin van der Linden
Karin van der Linden

Wie zijn je voorbeelden ?

Wat zijn je favoriete technieken ?

 • Borduren en assembleren.Ik ben een warhoofd.  Het borduren geeft me rust; assembleren brengt orde in de chaos.
Karin van der Linden

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld ?

 • Van ingelijst, omkaderd werk naar meer open vormen.
 • Aanvankelijk was mijn werk sterk persoonlijk gericht. Nadat ik een moeilijke periode had afgesloten kwam er ruimte voor meer universele thema’s.

Aan welk werk ben je gehecht en waarom ?

 • De werken, die zijn gebaseerd op herinneringen aan mijn moeder, mijn oma en mijn eigen verleden. Bijvoorbeeld de jurk  “Remember Me” .
Karin van der Linden

Waar kan ik werk van je zien ?