Mia Meijers

Mia Meijers

Mia Meijers

Mijn pedagogisch achtergrond en jarenlange ervaring in de jeugdbescherming vormen de leidraad en inspiratiebron voor mijn schilderwerken. Gestart vanuit het perspectief van het kind komen de laatste jaren steeds meer de scherpe kantjes van de kinderwereld naar voren en zijn moederschap en kindermishandeling mijn centrale thema’s.

Hoe ben je begonnen met textiel als medium voor je kunst? En wanneer was dat?

 • In 2019 had ik in Maastricht mijn eerste solo-expositie, met het thema moederschap en kindermishandeling ( on motherhood and child abuse).
 • In het zoeken naar de juiste beelden, die voor mij  kindermishandeling konden visualiseren heb ik de gedichtjes/ spreuken die op geboortekaartjes staan op een jurkje geborduurd, mijn allereerste jurkje. Dit stralende en hoopvolle jurkje had naast de berg poppen met stoffen lijfjes met de data van geboorte en overlijden van mishandelde kinderen, een enorme impact op de bezoekers. De tegenstelling was schrijnend.
 • Voor mij een eyeopener, dat ik hiermee de ernst van kindermishandeling zo tastbaar kon maken. Sindsdien houd ik me naast schilderen bezig met textiele werkvormen. Met de basale borduurtechnieken die ik op de lagere school geleerd heb, maak ik een combinatie van borduren en schilderen op textiel, veelal vorm gegeven in jurkjes.

Waar werk je op dit moment aan?

 • De laatste jaren is mijn werk steeds verder ontwikkeld naar de centrale thema’s kindermishandelig en -misbruik, huiselijk geweld en moederschap. Geen gemakkelijke onderwerpen om mee bezig te zijn.
 • Ook andere maatschappelijk relevante onderwerpen hebben mijn  belangstelling. Zoals eerwraak, vondelingen, jonge asielzoekers etc.
 • Op dit moment ben ik bezig met de voorbereiding voor internationale vrouwendag 2022. Ik heb nog geen idee wat het gaat worden.
Wat is je opleiding?
 • Van oorsprong heb ik een sociaal pedagogische opleiding en heb ik meer dan 30 jaar in de jeugdzorg/ jeugdbescherming gewerkt. Naast dit werk heb van 2008 tot 2016 de part-time opleiding aan de Kunstacademie Maasmechelen (B) gedaan, richting schilderen.
Mia Meijers

Wat is je inspiratiebron?

 • Mijn werkervaring en opleiding vormt mijn bron vanwaaruit ik werk, waarbij het perspectief van het kind uitgangspunt is. Mijn betrokkenheid bij de thema’s vormen een onuitputtelijke bron en de ideeën blijven komen. Nu ik met pensioen ben heb ik alle tijd deze vorm te geven.
Wie zijn je voorbeelden?
 • Ik zoek naar rauwe beelden, niet teveel uitgewerkt, die emoties oproepen. Marlene Dumas bv spreekt me erg aan, de beginwerken van Lita Cabellut ook en het indrukwekkende werk van Berlinde de Bruykere. Het werk moet schuren en confronteren. Ik ga niet voor mooi. Op het gebied van textiele werkvormen weet ik dat Willemien de Villiers zich ook met het thema huiselijk geweld bezig houdt. Ik kijk op Pinterest en Instagram natuurlijk ook naar andere textielkunstenaars, zoals Karin van der Linden of Alexandra Drenth, maar ik kan me niet meten met hun vaardigheden.

Wat zijn je favoriete technieken?

 • Met schilderen werk ik met acryl, inkt, houtskool. Op doek of papier, het formaat 50×70 is wel maximaal.
  Voor de textiele werkvormen werk ik het liefst met ongebleekte katoen waarop oost- indische inkt met water het voor mij juiste effect heeft. Ook allerlei gebruikte stoffen zijn goed bruikbaar voor mijn werk. Aanvullend  borduur ik met eenvoudige steken, werk met kraaltjes of appliceer, om het juiste resultaat te bereiken.
Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?
 • Ik werk steeds vrijer en wil steeds meer ” buiten de lijntjes” gaan. Dit geldt met name voor schilderen. Met textiel is het toch meer planmatig en tijdrovend. Gedurende het borduren, vormen zich wel nieuwe ideeën en kan het uiteindelijk toch anders worden dan van te voren bedacht.
Mia Meijers

Aan welk werk ben je gehecht en waarom?

 • Het eerste jurkje, het geboortejurkje, heeft wel een speciale betekenis in mijn werk/ ontwikkeling. Net als de “pronkrol”  the circle of life, gemaakt in coronatijd.
Welke tips heb je voor andere kunstenaars?
 • Tegen anderen zou ik zeggen, blijf bij jezelf en zoek onderwerpen die je inspireren. Dat kunnen bloemen zijn of een landschap of iets anders dat je mooi vindt. Kijk veel naar anderen, op pinterest, instagram of ga naar exposities en ….doe dan je eigen ding.
Mia Meijers

Heb je een website?

Mia Meijers