Adinka Tellegen

Adinka Tellegen

Adinka Tellegen zegt over haar werk:

Techniek: mijn doelstelling, of anders gezegd mijn verlangen, is in textiel te schilderen. En wel zodanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is, en vaak ook niet op het tweede. Ik werk op basis van een foto die door mijzelf gemaakt moet zijn. Dat laatste is essentieel.

De ondergrond is kaasdoek, daarop wordt de grondlaag aangebracht d.m.v. uitgeknipte stukjes stof in ongeveer de kleur en vorm van de afbeelding (zie ondergrond). Op deze ondergrond wordt het doek ‘geschilderd’, door er met de zig-zag-steek van de naaimachine in de benodigde kleuren overheen te gaan, en met behulp van tal van transparante stoffen om de nuances en schaduwen aan te brengen (zie detail). Al werkend wordt het doek dikker en stijver.

Ik streef opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, waar het materiaal zich er eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen en een tijdrovende bezigheid, al was het maar omdat het werk voortdurend onder de naaimachine vandaan gehaald moet worden om het op afstand te kunnen beoordelen. Gemiddeld doe ik een half jaar over een doek.

Waar werk je op dit moment aan?

  • Ik werk altijd aan een doek, dwz er staat een doek waaraan ik werk op mijn ezel. Op dit moment is het een voorstelling van een rivier, en het is een uitdaging de veelkleurige transparantie van het water weer te geven.

Wat is je opleiding?

  • Wat betreft mijn ‘schilder’activiteiten is de Rietveldacademie mijn opleiding, al heb ik daar geen textielafdeling doorlopen.
Adinka Tellegen

Wat is je inspiratiebron?

  • Mijn inspiratie moet komen van een foto die ik zelf gemaakt heb, omdat ik een levende herinnering moet koesteren aan het onderwerp. Het liefst moet ik met heimwee terugdenken aan het moment waarop de foto genomen werd.

Wie zijn je voorbeelden?

  • Het klinkt gek, maar ik heb geen voorbeelden, omdat ik nooit werk heb gezien dat lijkt op het mijne. Maar ik heb me ook nooit in de wereld van textielkunst begeven.
Adinka Tellegen

Wat zijn je favoriete technieken?

  • Ik ‘schilder’ op de naaimachine. Op een ondergrond van katoen, en daarop transparante stoffen en garen.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

  • Het is geleidelijk gegaan, van sinterklaas surprises en gelegenheidswerken (bijvoorbeeld dekentjes voor pasgeborenen) naar doeken die geen praktische functie meer hebben.
Adinka Tellegen

Aan welk werk ben je gehecht en waarom?

  • Zoals ik hierboven al noemde: aan werken waaraan een diep gekoesterde herinnering verbonden is, en die dat gevoel van heimwee ook verbeelden.

Welke tips heb je voor andere kunstenaars?

  • Laat je niet uit het veld slaan door vooroordelen jegens textielkunst, en rust niet voordat je je doel, je gedroomde voorstelling, bereikt hebt – ook al moet je honderd keer uithalen en opnieuw beginnen..
Adinka Tellegen

Waar kan ik nog meer werk van je zien? Website, facebook, instagram?