Lia de Jonghe

Lia de Jonghe

Lia de Jonghe maakt portretten

Het borduren is altijd verrassend, want ik ben nooit helemaal zeker wat het eindresultaat zal zijn. Dit is een proces van steekjes toevoegen of juist weer weghalen, stoffen knippen en vastzetten. Daardoor krijg ik een beeld met vele lagen, waarin de kijker met veel oog voor detail mijn ontdekkingsreis, de geschiedenis van van het maken, zal kunnen terugvinden.

 

Lia de Jonghe

Lia de Jonghe

Hoe ben je begonnen met textiel als medium voor je kunst? En wanneer was dat?

 • Het werken met textiel is er ingeslopen. Op de Academie greep ik makkelijk naar een stuk textiel.  Het is materiaal waar ik goed mee uit de voeten kan. Het naaien bevalt mij goed. Het is langzaam en geeft veel tijd voor reflectie.

Waar werk je op dit moment aan?

 • Ik ben net terug van Art Up! Lille. Ik stond daar met 9 kunstenaars van Fiber Art Fever. Wat mij op het ogenblik weer bezig houdt is de presentatie van mijn werk. Verder ben ik bijna altijd wel bezig met een portret.

Wat is je opleiding?

 • 1982-1988 Lerarenopleiding d’Witte Leli, Frans/Geschiedenis
  1992-1994 Pabo Amsterdam
  2000- 2004 Rietveld Academie.
Lia de Jonghe

Wat is je inspiratiebron?

 • In de eerste plaats is dat “het gezicht”. In ieder gezicht vind je twee ogen, een neus en een mond en toch is ieder gezicht/mens anders. Het blijft zoeken naar de goede verhoudingen om dat wat je zoekt te vinden.
  Mensen zoals zij zich presenteren en wat daar onder zit en hoe zij zich verhouden tot de ander. Wie ben je naast iemand anders.
  Daarnaast kan alles inspireren, documentaires, kleurencombinaties, stof, museumbezoek, welk geschilderd of getekend portret dan ook of een foto in de krant.
Lia de Jonghe

Wie zijn je voorbeelden?

Wat zijn je favoriete technieken?

 • Ik hou van tekenen en zie mijn werk dan ook als tekeningen met naald en draad. Het fijne van tekenen met naald en draad op stof is dat ik stof kan toevoegen (applicaties).

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Ik krijg meer grip op het gezicht, de verhoudingen, details.
Lia de Jonghe

Aan welk werk ben je gehecht en waarom?

 • Ik raak gehecht aan al mijn portretten. Ik werk er intensief aan en krijg een band met het werk. De portretten die ik van mijn opa en oma en mijn zoon heb gemaakt zijn me extra dierbaar.

Welke tips heb je voor andere kunstenaars?

 • Ga aan het werk en maak wat je moet maken.
Lia de Jonghe

Waar kan ik nog meer werk van je zien? Website, facebook, instagram?

 • www.liadejonghe.nl
 • Instagram @liadejonghe  en @textileabstracts
 • Facebook Lia de Jonghe
 • Vanaf december 2021 hangt mijn werk in etalages op het vander Helst Plein in Amsterdam