Marjolein Burbank

Marjolein Burbank

Marjolein Burbank is een verhalenverteller.

Teksten zijn voor mij een inspiratiebron tijdens het ontstaansproces. Ik geef graag commentaar op nieuwsberichten, geschiedenis of emancipatiezaken. Gebruik makend van verschillende typografie, van blokletter tot mijn eigen handschrift, levert dit zowel een informatieve als esthetische laag (kwaliteit).

Hoe ben je begonnen met textiel als medium voor je kunst? En wanneer was dat?

 • Mijn interesse voor textiel als materiaal had ik al vroeg. Op de lagere school met handwerkles (alhoewel ik in de laatste klas mee heb gedaan met de jongens – toen nog gescheiden les- met handenarbeid). Thuis poppenkleertjes maken. Op de middelbare school kon ik als een van de eersten eindexamen doen in textielkunst ( als extra examenvak) Een van mijn opleidingen is in Activiteitenbegeleiding , daar leer je o.a. met veel materialen werken.
 • Jarenlang heb ik quilts gemaakt, eerst traditioneel, later naar eigen ontwerp en vandaar uit ben ik me gaan ontwikkelen in de textielkunst

Waar werk je op dit moment aan?

 • Op dit moment is het nog Corona-tijd, geen tentoonstellingen of exposities, alhoewel een paar virtuele wel doorgang vonden. Ik heb me toegelegd op het medium Instagram , en maak en plaats elke dag een nieuw werk. Textiel, papier of ander materiaal, er zit in elk geval altijd een draadje door.

Wat is je opleiding?

 • Apart van jarenlange lessen van een keramiek kunstenaar, ben ik autodidact
Marjolein Burbank

Wat is je inspiratiebron?

 •  Mijn inspiratie kan veel zijn, de tijd waarin wij leven (covid) feminisme, emancipatie, gender neutraliteit, krantenartikelen of een vogel die voorbij vliegt. Alles kan nieuwe ideeën opleveren, het is druk in mijn hoofd…

Wie zijn je voorbeelden?

 • Zou ik niet kunnen zeggen, ik bewonder veel textielkunstenaars, maar ik ga graag mijn eigen gang.
 • Al merk ik dat ik wordt beïnvloed door kunstenaars wiens werk ik zie op Instagram. (Renee Toonen van @ikborduurenjij, Pauline Nijenhuis, Karin van den Linden, Ying Xu @xuyingart, IKe van @ike_art_collection, Sheila Kruger @sheila.kkruger om er een paar te noemen).
Marjolein Burbank
Marjolein Burbank

Wat zijn je favoriete technieken?

 • Ik teken graag met draad, met de hand of met de naaimachine, daarbij is geen materiaal ongeschikt.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Begonnen als traditioneel quilter, is mijn werk zich eigenzinniger geworden. Lang heb ik nog met 3 lagen gewerkt, maar ook dat is losgelaten. Door veel naar kunst bij exposities, galeries en musea te kijken heb ik langzaam aan een eigen handschrift ontwikkeld.
 • Met mijn werk  geef ik graag commentaar op van alles,  met een kwinkslag (hoop ik).
Marjolein Burbank

Aan welk werk ben je gehecht en waarom?

 • Ik ben gehecht aan H1N1 een werk dat ik in Thailand maakte gedurende de virusuitbraak in Azië. Dit werk hangt nog steeds in mijn huiskamer.
 • Het werk IK MOET HARD WERKEN, text genaaid op een boterham

Welke tips heb je voor andere kunstenaars?

 • Begin, ga door , in elk geval; laat je niet ontmoedigen. Soms kost een werk veel pijn en moeite, soms is het zo klaar. Het zicht niets over de kwaliteit. Maak wat jou aanspreekt.
Marjolein Burbank

Waar kan ik nog meer werk van je zien?