Mycke Benschop

Mycke Benschop

Mycke Benschop

Het weer willen ’terug halen’ en ’terug voelen’ laat me intuïtief op zoek gaan naar dat beeld dat voor ogen staat of dat later middels het proces ontstaat. In mijn werken heb ik een voorkeur voor verstilde beelden met soms een heftige ondertoon.

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Van kinds af aan was ik geïntrigeerd door textiel. Mijn moeder maakte onze kleding en ze handwerkte op allerlei gebied. Als tiener maakte ik mijn kleding al graag zelf. En dan het liefst niet het alledaagse. Ik hield wel van een experiment. En dat is nog steeds zo. Ook in mijn werk.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Het was een logische stap. Textiel hoorde gewoon bij mij. Handwerken ook.
Mycke Benschop

Wat is je favoriete techniek?

 • Ik vind het fascinerend om te zoeken naar verschillende technieken zo ook met textiel. Dus niet echt één techniek heeft mijn voorkeur. Ik gebruik o.a. textielverharder.

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 • Textiel is een onderdeel van mijn werk. Ik fotografeer, teken, schilder, en maak installaties en ruimtelijk werk in al zijn facetten met natuurlijke materialen. Ook maak ik video films, video-stills en bij gelegenheid vind ik het leuk een performance te doen.
Mycke Benschop

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Ik heb de Kunstacademie AKI te Enschede gedaan in de richting Gemengde Media.

Wie zijn je voorbeelden? (Noem er  5)

 • Een voorbeeld die ik zeker wil noemen is Louise Richardson. Haar werk spreekt mij erg aan. Mijn interesse is verder zeer breed.

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 • Een grote inspiratie is het leven van mijn eigen moeder. Zij is als baby te vondeling gelegd te Riga, Letland. Wij weten niet waar zij toen is opgenomen als baby. Ik ben op zoek gegaan naar haar verhaal en dat heb ik ook gebruikt in mijn werk. Mijn moeder is ook hierin mijn muze.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Mijn werk is zich nog steeds aan het ontwikkelen. Mijn werk groeit met mij mee. Het poëtische, soms met een heftige ondertoon is bijna altijd aanwezig. Ik zit nu in een fase dat ik op zoek ben naar nieuwe uitdagingen in mijn werk. Het textiel komt nu meer en meer naar voren.
Mycke Benschop

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Ik heb samen met een bevriende collega in 2007 een vrouwen kunstenaars collectief opgericht. Uit allerlei disciplines. Na 7 jaar wilde ik wat anders en ben eruit gestapt. Het voordeel van samen werken is dat ieder een eigen inbreng/idee heeft maar dat we samen uiteindelijk tot een mooie gezamenlijke eindexpositie kwamen.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Ik ben geabonneerd op TextielPlus en ga graag het internet af.
Mycke Benschop

Heb je een website?

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?

 • Ik sta op een kruispunt en zoek die projecten waar ik mij nu bij zou willen aansluiten.