Véronique Cardinael

Veronique Cardinael

Véronique Cardinael

De favoriete techniek van Véronique Cardinael is vrij borduren, dat ze vaak toepast in combinatie met oude textiel, broderie, oude en nieuwe kantjes. Samen vormen ze het verhaal in kleine stoffen boekjes en leporello’s.

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • In mijn leefwereld was textiel altijd aanwezig. Mijn moeder maakte de kledij voor ons groot gezin, maar ook fijn textielwerk. Ze wou modiste worden maar door de oorlog heeft ze deze kinderdroom niet kunnen realiseren, haar vader was ook al kleermaker. Toen de kinderen het huis uit waren begon mijn moeder met patchwork, ze was er een primus in. Thuis was er ook altijd bezoek, om geen tijd te verliezen deden de dames handwerk tijdens het kletsen, een gezellige bedrijvigheid. Ook kwamen er vriendinnen om in groep te patchworken.
 • Het was als vanzelfsprekend dat ik ook met textiel zou werken, maar kledij maken volgens strikte patronen, dat zat er echt niet in.
 • Mijn vader ging naar de academie in zijn vrije tijd, en leerde er beeldhouwen. Mijn broers en zusters hadden elk een artistieke hobby of studie. De kunst en ambacht waren mijn biotoop. Ik leerde al vlug de kenmerken van de verschillende vezels, de karakteristieken en mogelijkheden.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Het spel van draden, spinnen, weven, klossen kwam als vanzelf. Ik woon in Brugge, een stad die zijn rijkdom te danken heeft aan ambachten, te zien in de vele musea. Wekelijks ging ik naar de academie, en toen we met stof en draden mochten knutselen was ik toch wel erg gedreven en enthousiast.

 

Veronique Cardinael

Wat is je favoriete techniek?

 • Vrij borduren geniet mijn absolute voorkeur.

Werk je ook wel eens met een ander medium?

 • Zelf volg ik graag workshops van verschillende technieken, maar het is niet zo dat ik me telkens de technieken wil doorgronden. Zo volgde ik meermaals workshops calligraphie, boekbinden, batiek, vilten, weven, spinnen, verven, kleuren van stoffen……….

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Het begon toen ik 6 jaar was met de academie op woensdagnamiddag, later volgde ik de kunsthumaniora, en een kunstlerarenopleiding.
Veronique Cardinael

Wie zijn je voorbeelden?

 • Het speelse vormentaal van Miro trekt mij aan. De zuivere grafische tekens en beelden van Chilida. Het overweldigend kleurpalet van Rothko. Het ondeugende van Louise Bourgois. Het tactiele van Sheila Hicks & Maria Lai.

Wie zijn je voorbeelden?

 • Zelf heb ik niet één bepaald voorbeeld, maar ik bewonder wel enorm mensen die absolute vakkennis nastreven, om dan zo vrij mogelijk te kunnen werken.

Wat inspireert je, wat is je hoofdthema?

 • Mijn inspiratie is al altijd mijn directe omgeving geweest, mijn kinderen, hun tekeningen, de natuur, tuinen, reizen. De laatste tijd meer en meer het tactiele en de gevoelswereld.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Eerst was mijn werk figuratief, geleidelijk aan primeerde het materiaal en de techniek meer en meer mijn werk en werd het abstract poëtisch. Doch het figuratieve duikt wel nog op in mijn werk, ook is schrift een onderdeel geworden in mijn beeldtaal
Veronique Cardinael

Werk je wel eens met andere kunstenaars?

 • Tot nog toe niet direct, maar daar komt verandering in, ik heb projecten op stapel waarover ik nog niets kan zeggen.

Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Het boeiende is de kruisbestuiving. Een andere invalshoek om te werken.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Ik heb niet langer abonnementen, ik bezoek veel tentoonstellingen, en dan liefst niet de grote evenementen, maar kleine galerijen, mindere bekende kunstenaars. De grote tentoonstellingen vind ik meer toeristische evenementen, toch zeker de tentoonstelling waarbij je een bezoek maanden vooraf moet plannen om dan op een bepaald te mogen bezoeken, dat zegt me niets.
Veronique Cardinael

Heb je een website?

 • Nog altijd niet, ik stel het steeds uit. Ik vind websites die niet regelmatig bijgewerkt worden niet erg zinvol.
 • Véronique heeft wel een facebookpagina

Waar kunnen we binnenkort je werk zien?

 • Mijn volgende tentoonstelling is in de omgeving van Brugge, in het voorjaar 2019