Wanneer en Waar

15-17 november 2018

Brabant Hallen
Diezekade 2
den Bosch

10-17 uur

Jassen

Tentoonstelling van de Biezenmortel Masterclass

Biezenmortel Masterclass 2018

In oktober 2018 vond in het Brabantse klooster voor de 4e keer de door Flox den Hartog Jager georganiseerde Biezenmortel Masterclass plaats. Onder de leiding van beeldend kunstenaar Monika Auch verlegden de 18 deelnemers hun grenzen in de vormgeving van textiele kunst.

Met verve heeft Monika Auch het inhoudelijk gedeelte van de masterclass op zich genomen. De cursisten kregen elke dag een tekenoefening om in de flow van het maken te komen. Daarna gingen ze aan de slag met huiswerk en de geweldige opdracht die ze ter plekke kregen, waardoor de cursisten uit hun comfort zone werden gehaald en er prachtige werkstukken ontstonden. In de middaguren was er voor elke cursist gelegenheid om kort privé met Monika te spreken over hun werk. ‘s-Avonds verzorgde Monika een lezing, die ons perspectief op kunst en kunst maken vergrootte. De Masterclass werd afgesloten met een oefening in het fotograferen van de werkstukken op onverwachte plekken met als doel het werk te versterken.

Tentoonstelling gedurende Handwerk- en Quiltdagen 2018

De Masters van de Masterclass maakten in enkele dagen bijzondere werken die te zien zullen zijn op de Handwerk en Quiltdagen 2018 van 15-17 november in Den Bosch. De tentoonstelling wordt geheel door de cursisten zelf georganiseerd, zodat ze ook in het tentoonstelling maken ervaring op kunnen doen.

Monika Auch

Monika studeerde aan de Rietveld Academie, is oprichter van het WeefLab en een bekend textielkunstenaar. Ze publiceert regelmatig in Nederlandse en buitenlandse tijdschriften, zoals de TxP en Surface Design Journal. Ze heeft les gegeven op verschillende instituten, is spreker op symposia en jurylid. Meer informatie over Monika is te vinden op www.monikaauch.nl en www.weeflab.com

Info over de Biezenmortel Masterclass

De Biezenmortel Masterclass is in de jaren 2008 tot 2018 vier keer georganiseerd. Flox den Hartog Jager gaat daarvoor pas aan het werk als ze denkt dat er mogelijk voldoende cursisten zijn. Ze organiseert het wel, maar vraagt voor de inhoudelijke invulling steeds een andere gerenommeerde kunstenaar. De groep verblijft gedurende enkele dagen in een klooster in Biezenmortel, zodat ze zich zonder afleiding geheel kunnen onderdompelen in het maakproces.

De Biezenmortel Masterclass staat open voor afgestudeerden aan de Quilten Speciaal opleiding of de DIY Textile School in Amsterdam óf voor cursisten die door middel van een portfolio laten blijken voldoende kennis te hebben van textieltechnieken.

De Masterclass doet een groot beroep op zelfstandigheid. Aan het eind ervan  hebben de meeste cursisten een idee van wat het zelfstandig kunstenaarschap inhoudt. Het geeft hen bij thuiskomst veel te overdenken en een houvast hoe ze verder kunnen. Een cursist verwoordde het zo:  ‘Voor mij heeft Biezenmortel behoorlijk impact gehad. Met name de vraag: hoe serieus neem ik me zelf en welke ambities heb ik?’

Meer informatie over de Masterclass is te vinden op www.floxdenhartogjager.nl. Ben je ook geinteresseerd in zo’n Masterclass? Mail dan even, dan zet ik je op een lijst van geinteresseerden voor een mogelijk volgende Masterclass. Email: floxdhj@gmail.com