De Museumfabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede
Tel. 053 201 2099
www.demuseumfabriek.nl

20 oktober 2018 t/m 23 februari 2019
Dinsdag t/m zondag
11.00 tot 17.00 uur.

textielfabriek

De Tijdelijke Textieldrukkerij van start in De Museumfabriek

Vanaf 6 oktober smelten oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij in De Museumfabriek in Enschede. De Tijdelijke Textieldrukkerij is een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken, worden in samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte ontwerpen van kunstenaars getoond. Daarnaast zijn prachtige objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek te zien.
In de Makerspace, die geheel is ingericht als textielwerkplaats, kan iedereen – jong en oud, ervaren en onervaren – aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken.

Activiteiten

Het gevarieerde activiteitenprogramma nodigt uit om zelf te bedenken, ontwerpen en te maken. Verleden, heden en toekomst van textiel In de tentoonstelling is nieuw werk te zien van tien bekende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. Zij namen deel aan het artistiek onderzoeksproject van de Textiel Factorij en reisden hiervoor af naar India, om samen te werken met Indiase
ambachtslieden met wie ze de oude tradities en nieuwe technische mogelijkheden van textiel onderzochten. Er is werk te zien van onder anderen Gerard van Oosten,
Gerard Jasperse, Esther Jongsma, Lieselot Versteeg en Saar Scheerlings.
De tentoonstelling toont daarnaast een prachtige selectie objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek. Ze vertellen een historisch verhaal, van de geschiedenis van het bedrukken van textiel tot aan de hypermoderne digitale druktechnieken van vandaag. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het onlangs gerestaureerde Koningsdoek van Willem 1 dat vervaardigd is als geschenk voor Indiase vorsten om de handelsrelatie tussen twee landen te verstevigen.
Je bladert door het gedigitaliseerde dessinboek van Land & Van Marle, dat meer dan 3500 prachtige, op Indiase sits geïnspireerde dessins toont uit de periode 1813-1832.
In Het Textielarchief worden meer dan 10.000 textielstalen en dessinontwerpen uit de collectie van De Museumfabriek digitaal gepresenteerd. Bovendien wordt voor het eerst een verfboekje uit 1794, met historische verfrecepten, tentoongesteld.

Makerspace

Meedoen in De Makerspace Geïnspireerd door het historische textiel en de vernieuwende ontwerpen van de kunstenaars kunnen de bezoekers zelf aan de slag in de Makerspace, die helemaal is ingericht als textielwerkplaats. Het programma-aanbod biedt bijzondere workshops. Er kan geëxperimenteerd worden met de modernste mogelijkheden (met 3D-printers, 3D-pennen, lasercutters, foamcutters en folie- en vinylsnijders) maar ook met eeuwenoude technieken zoals stempelen, blokdruk, batik, Staphorster stipwerk en historische verf maken. Het volledige programma is te vinden op de site www.demuseumfabriek.nl.

Op vrijdagmiddag 5 oktober a.s. organiseren wij een speciale middag voor de echte textielspecialisten die bloggen, vloggen, schrijven en/of lesgeven in en over textiel. Daarom ontvang jij of jouw organisatie ook deze uitnodiging!

Speciale kennismakingsdag

Op het programma staat een kennismaking met de tentoonstelling, de MakerSpace en het bijzondere workshopprogramma dat geschikt is voor jong en oud, ervaren en onervaren.

Programma

13.00 uur: Ontvangst met lunch in De Huiskamer van De Museumfabriek met introductie door Nikki Olde Monnikhof, Hoofd Publiek De Museumfabriek

13.45 uur: Inleiding door Lipika Bansal, De Textielfactorij en introductie op de Masterclasses van de Indiase ambachtslieden die eind 2018 naar Nederland komen.

14.15 uur: Rondleiding door de tentoonstelling door Astrid Hage (textieldeskundige van De Museumfabriek en inhoudelijk verantwoordelijk voor de tentoonstelling). 14.45 uur: De kunstenaars die meewerken aan de tentoonstelling vertellen over hun werk.

15.15 uur: Uitleg in de MakerSpace van de Textielkunstenaars over het workshopprogramma en zelf aan de slag

Om 16.00 uur volgt de officiële feestelijke opening van De Tijdelijke Textieldrukkerij, waarvoor je binnenkort ook een uitnodiging ontvangt.

Wil je deze middag aanwezig zijn dan kun je je aanmelden door een plek te reserveren via een mail naar w.tempelman@demuseumfabriek.nl