Wanneer en Waar

6 – 28 oktober 2018

Kunstkapel Notre Dame des Arts
Rijksstraatweg 37 – 80
6574 AC Ubbergen

zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur

Hanneke van Broekhoven
Hanneke van Broekhoven
Hanneke van Broekhoven

Fille en Fleur

beelden van textiel en staal van Hanneke van Broekhoven

Schrijnende schoonheid in Kunstkapel Notre Dame des Arts

Ze ogen kwetsbaar, de textiele figuren van Hanneke van Broekhoven, met hun tere huid van transparant katoen. Tegelijkertijd stralen ze levenskracht uit. Met veel geduld en oog voor detail heeft Hanneke ze in elkaar genaaid. Rafelrandjes en losse draadjes blijven zichtbaar, want “We hebben ze allemaal. Ze vertellen ons levensverhaal. Als je ze verbergt, laat je jezelf niet helemaal zien om te voldoen aan een beter, perfecter beeld.”

De menselijke imperfectie van de beelden maakt dat toeschouwers geraakt worden. Soms roept het vertedering op, soms onbehagen. Vaak verschillende gevoelens tegelijkertijd, zoals het beeld dat dezelfde naam draagt als de expositie: Fille en Fleur (vertaling: meisje in bloei). Het is de Franse term voor een pubermeisje. Prachtig zo’n meisje dat verandert in een vrouw, maar wat voelt het ongemakkelijk om deze transformatie te ondergaan. Dezelfde schijnbare tegenstelling ondervond Hanneke tijdens een genezingsproces. Het verliep pijnlijk en moeizaam en was tegelijkertijd fascinerend en mooi om mee te maken. Ondertussen werkte ze aan deze figuur, steekje voor steekje.

Hanneke: “Het was meditatief om te doen. Hoe langer ik ermee bezig was, hoe meer mijn visie zich verbreedde. Ik ontdekte patronen en legde verbanden. Pas toen ik kon zien wat mij verbindt met anderen, in plaats van wat mij van hen onderscheidt, wist ik hoe ik de figuur verder af moest maken.”

De kapel van de Refter, de Notre dame des Arts, is een uitgelezen plek om dit pubermeisje te laten zien. Vroeger maakte dit gebouw immers deel uit van het klooster en meisjespensionaat Notre Dame des Anges.

Meer informatie over Hanneke, haar werk en de tentoonstelling  is te vinden op