Martha de Vos

Martha de Vos opgewaardeerd 1

Martha de Vos

Martha de Vos is in 2001, na het traditionele quilten, gestart met het vrijere textielwerk.
De uitdaging ligt in het ontdekken wat de mogelijkheden zijn met textiel en aanverwante materialen. Martha verft en bewerkt haar stoffen met verschillende technieken, zoals eco printen, zeefdruk , stempelen. Door met textiel te werken kan zij zich creatief ontwikkelen en uitdrukking geven aan haar gevoelens.

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Ik heb naaien altijd fijn gevonden en heb mijn Coupeuze Diploma al op 17 jarige leeftijd gehaald. Ook heb ik veel borduurtechnieken geleerd bij de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (Vrouwen van Nu) en borduur ik graag. Het materiaal voegt zich naar mijn handen. Ook werken met ander materiaal vind ik heerlijk. Dat ligt aan het idee dat in me is gegroeid.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Voor mijzelf in 2002 . Ik ben tot dan nog niet zo met Kunst bezig geweest. Ook ben ik vroeger nooit naar een museum gegaan. Toen ik meedeed aan de opleiding Quilten Speciaal, ging er wel een wereld voor mij open. Nu ga ik wel geregeld naar een Museum en geniet daarvan.
Martha de Vos

Wat is je favoriete techniek?

 • Ik kan me wel in allerlei technieken vinden, maar in Borduren kan ik me wel echt uitleven. Ik leg me daar steeds meer op toe.

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 • Met plastik, tyvek, organza, papier en afval materiaal werk ik ook. Mijn ‘Brood en Vis’ (zie foto) bestaan uit plastik broodzakken en de clipjes waarmee de zakken worden gesloten.
Martha de Vos

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Ik heb geen Kunst opleiding gevolgd, maar wel de kunstgerelateerde opleiding Quilten Speciaal.

Wie zijn je voorbeelden? (Noem er  5)

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 • Soms een materiaal, soms een thema of een verhaal. Het creatieve proces met alle ideeën en worstelingen zijn een genot voor mij. Materialen inspireren me om een techniek erbij te pakken.en dan begint de ‘hands –on’ zoektocht en ontwikkeling van het uiteindelijke werk.

Ik heb nog niet echt een hooft thema  maar ben de laatste tijd wel veel met portretten bezig. (Zie de expo in Museum Nagele).

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Bij alles wat ik heb gedaan moest het heel netjes afgewerkt worden en ik ben wel een perfectionist. Ik kan nu wel beter een andere kijk daarop hebben en er vrijer mee omgaan. Ook anders naar een thema kijken en uit mijn comfortzone gaan.
Martha de Vos

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Ik ben lid van de QS2 groep en van Textielkunst Nu. Deze twee groepen komen uit de textiel Het voordeel van samenwerken is dat je respons krijgt op je werk en elkaar stimuleert. En we ook elk jaar een tentoonstelling van ons werk hebben.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Ik lees vaak ‘Oude’ tijdschriften zoals Kunstbeeld, Museumtijdschrift, Kunstkrant, Handwerken zonder Grenzen, Textiel plus. Ook wel kunstboeken uit de bibliotheek. En pinterest.
Martha de Vos

Heb je een website?

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?

 • Nu in Museum Nagele. Sterke staaltjes Vrouwenhandwerk van QS2. Geopend do. t/m zo. Van 13,– tot 17,– uur. Iedere zaterdag en zondag  is er een kunstenaar aanwezig. Ik ben er  24 juni, 7 juli en 25 augustus    Voor meer info  www.museumnagele.nl .Deze tentoonstelling duurt nog tot 26 augustus. De reacties zijn erg positief.
 • ‘Textielkunst Nu’  heeft  van af  3 september tot eind oktober, in Doesburg in restaurant ‘het Arsenaal’ haar jaarlijkse tentoonstelling.  Het Thema is ‘Kunststof natuurlijk’.  Voor meer info:  https://www.hetarsenaal1309.nl/