Verkoopprijs van kunst

Hoeveel vraag ik voor mijn schilderij/kunst?

Wanneer je schildert wil je ook graag wat verkopen, al is het maar om je kosten te dekken of nieuw materiaal te kunnen aanschaffen. Maar dan komt de vraag: ‘hoeveel vraag je voor een schilderij?’, en dan komt het erop neer dat je het eigenlijk zelf nog niet goed weet hoeveel je er kunt voor vragen of hoe je een verkoopprijs kunt berekenen.

Sommigen rekenen als verkoopprijs dan ook enkel en alleen hun kosten en een extraatje voor de tijd die ze eraan hebben gespendeerd, maar anderen vragen twee of meer arbeiders-maandlonen voor een schilderij. Waar ligt mijn prijs ergens en hoe bepaal ik de verkoopprijs voor een schilderij.

Hier vindt je enkele richtlijnen:

PRIJS VAN JE SCHILDERIJ BEPALEN AAN DE HAND VAN EEN FORMULE Wij hebben een goede ‘standaardformule’ in die je kan helpen om de verkoopprijs te bepalen, en deze gaat als volgt

 • (breedte + hoogte) x kunstenaarsniveau x kostenfactor = prijs schilderij

Even een voorbeeld:

 • (150 + 120) x 4 x 1 = 1080 euro voor het schilderij

UITLEG:

Breedte en hoogte

Dit omvat gewoon de breedte en de hoogte van het werk in centimeters, zij het nu op doek of op papier. Het is gewoon het formaat. Let wel op dat je breedte en hoogte met elkaar optelt, niet vermenigvuldigd, want dan zou je prijs wel eens iets te hoog kunnen worden.

Het kunstenaarsniveau

 • 1 is een beginner (of werk geschikt voor decoratie)
 • 2 is een amateurkunstenaar, student bij de academie of in het kunstonderwijs
 • 3 is een goede amateurkunstenaar, een gevorderd student
 • 4 is pas is afgestudeerd uit een artistieke opleiding of autodidact met professionele kennis en vaardigheden
 • 5 is een kunstenaar met reeds enkele jaren ervaring
 • 6-8 is een kunstenaar met reeds wat jaren ervaring en standvastigheid, of eigenheid (eigen stijl)
 • 9-12 is een goed gevorderd kunstschilder die professioneel bezig is en regionaal bekend is
 • 12-17 is een professionele kunstenaar die reeds landelijk bekend is
 • 17-23 is een gerenommeerd kunstenaar met bekendheid in eigen land tot bekendheid in buurlanden
 • 23-30 is een gerenommeerd kunstenaar bekend in binnen en buitenland
 • 30- … is een gerenommeerd kunstenaar met continentale of wereldberoemdheid

Het is waar dat een werk soms uitstekend goed kan zijn en ver beneden de eigenlijke waarde moet worden verkocht omdat de kunstenaar geen bekendheid genoeg heeft. Ook kunnen we kunstenaars niet echt in hokjes indelen, maar deze niveau’s zijn eerder een richtlijn voor het bepalen van de prijscategorie. Ook kan het zijn dat de prijs word bepaald door de bekendheid van een galerie in plaats van de kunstenaar. Dan zal de kunstenaar ook zijn status in de kunstwereld moeten aanpassen aan de galerie.

De kostenfactor

Dit cijfer is optioneel. Stel dat je extra duur materiaal hebt gebruikt om het schilderij te vervaardigen zoals bladgoud, of je hebt er een zeer dure lijst rond gezet, dan wil je dit ook verrekenen aan de klant. Maar ook indien iets vele uren werk heeft gekost zoals een zeer realistisch olieverfschilderij, dan wil je een extra bonus op je werk. Deze bonus kan gaan van vermenigvuldigen met 1,1 tot vermenigvuldigen met 1,5. Stel dat je juist minder werk hebt gehad, of zeer goedkope materialen hebt gebruikt, dan kun je vermenigvuldigen x 0,5 voor de helft minder, tot x 0,9 voor een tiende minder van de prijs. Bij de meeste werken is de kostenfactor echter 1, zo bekom je de normale prijs van je werk. Dit cijfer wijzig je enkel als je vind dat het werk net iets meer of minder waard is dan je standaard schilderijen, of je gebruikt een zeer bijzonder dure of tijdrovende techniek. Zo weet je nu hoe je de prijs van je schilderijen kunt gaan bepalen, of waarom de ene persoon veel meer kan vragen dan de andere. Om steeds correct de prijs vast te stellen voor je schilderijen dien je jezelf continu te evalueren. Vraag ook aan galeriehouders wat zij denken over uw kunstenaarsniveau. Zo behoud je ook een nuchter beeld op jezelf. Tekst integraal overgenomen van: https://cultuurpunt.be/

Tot slot:

De verkoopprijs van een werk kan ook worden bepaald door de wens om een werk te verkopen. Wil je je werk graag verkopen. Prijs het dan wat lager. Wil je het werk eigenlijk niet kwijt: prijs het dan hoger.

Provisie

Bedenk dat de provisie van de galerie nog bovenop de prijs die je zelf bepaald hebt komt. (en let op hoe die berekend wordt. Is het % provisie bovenop wat je zelf graag wilt hebben of wordt de provisie berekend vanaf een totaal bedrag. Het laatste provisiebedrag is steeds hoger dan het eerste).