Renee Toonen

Renee Toonen familiegeschiedenis

Renee Toonen

is geinspireerd door het familie-fotoalbum van haar grootmoeder. Ze vraagt zich af wie die mensen op de foto’s waren en stopt de gaten in de familiegeschiedenis met woord en draad.

Waardoor wordt je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Voor veel mensen van mijn generatie (1966) geldt dat er vroeger thuis altijd breiwerk op de pennen stond, afgewisseld met een borduurwerk. Breien leerde je eerder dan lezen en schrijven. De verbazing dat je uit een bolletje draad  een trui kon maken heb ik altijd vastgehouden. Stap voor stap ontdekte ik dat je met textiel zoveel kan doen. De laatste tijd vind ik vooral combinaties van textiel met andere materialen erg inspirerend; foto’s, zachte Chinese zijde met ruw beton.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Ik heb een periode op bestelling maatoverhemden gemaakt. Allemaal unieke stuks. Vooral voor mannen in de muziek- en theaterwereld. Er was veel vraag naar. Het ontwerpen én maken van deze unieke stuks was het begin van mijn ontdekkingsreis met textiel.
Renee Toonen

Wat is je favoriete techniek?

 • Met de hand borduren.

Werk je ook wel eens met een ander medium?

 • Ja met foto’s , beton en een mengsel van was en hars. Maar altijd in combinatie met borduursels.
Renee Toonen beton en kruissteek

Welke opleiding heb je gevolgd ?

 • De Rotterdamsche snijschool.

Wie zijn je voorbeelden( noem er 5)

 • Dries van Noten (Belgisch modeontwerper). Zijn stofontwerpen zijn geniaal. Zijn manier van kijken is zeer inspirerend.
 • Jenni Dutton (textielkunstenaar).Haar werk was te zien tijdens de Textiel Biënnale in museum Rijswijk. Niet alleen het thema, haar dementerende moeder, maar de techniek en kleurgebruik maakten diepe indruk.
 • Els van Baarle (textielkunstenaar) gaf me zeer wijze raad: Schrijf ook al je ideeën op die je nooit zult maken.
 • Al die meisjes die ,oa in de weeshuizen, op 12-jarige leeftijd een Stoplap maakte. Hun vaardigheden zijn letterlijk mijn voorbeeld.

Wat inspireert jou ? Heb je een hoofdthema?

 • Op dit moment ben ik geïnspireerd door het familiealbum van mijn grootmoeder. Zij leerde mij als kleuter breien.
  De eerste foto’s zijn van rond 1900. Bij veel foto’s was mijn vraag : En wie ben jij? Het eerste portret is van Laos Strobach. Een Hongaarse vluchteling die vlak na WO1 bij mijn grootouders een thuis vond. De kleine jongen was zo arm dat “zelfs zijn zakdoek versteld was”.
  Ik stop nu de gaten in de familiegeschiedenis met woord en draad.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Borduren begon als  oefening. Van slow- stitch tot wat ik nu maak. Mijn pixelblokjes (25 steken in een blokje van 5 bij 5 steken op een foto in bijpassende kleuren) zijn uit die begin tijd. Compositie en kleur in een vierkante centimeter.
  De borduursels hebben nog steeds een handzaam formaat. Mijn motorische mogelijkheden blijven beperkt en dat laat ik in mijn voordeel werken.
Renee Toonen loas strobach

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Komende periode ga ik mensen uitnodigen voor een bijdrage aan mijn woord en draad boekjes. Dat zijn boekjes met slechts 2 pagina’s . Links papier en rechts gesteven linnen. Ik verzorg de rechterpagina en ik laat het woord aan een ander.Ik ben erg benieuwd hoe ik de schrijver kan inspireren.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Interpreting themes in textile art van Els van Baarle en Cherilyn Martin.
 • Dries van Noten. Een prachtig boek naar aanleiding van zijn expositie in 2014 in het Les arts Décoratifs in Parijs. Dit boek heeft mij nog scherper leren kijken, interpreteren .
 • Stoplap en merklappen van Bix Schipper-van Lottum. Hierin wordt de geschiedenis van de Stoplap beschreven
 • Texielplus
 • Verder stapels handwerktechniek boeken
Renee Toonen 5x5 pixels

Heb je een website?

 • Nee ik heb geen website. Foto’s van wat ik maak plaats ik wekelijks op instagram onder : Ikborduurenjij

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?

 • Voorlopig alleen wekelijks op instagram