Anne van de Weijer

Anne van de Weijer

Anne de Weijer

begon in 2011 met Vilt aan Zee na tien jaar op architectenbureaus te hebben gewerkt.  Ze vertaalt haar ervaring en kennis als architect naar handgemaakte eco design interieurproducten. De collectie bestaat uit handgemaakte lampen en panelen die de akoestiek verbeteren.

Anne van de Weijer

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Textiel van natuurlijke vezels geeft mij een gevoel van behaaglijkheid en echtheid. Het ambacht en daarmee de tijd en aandacht die nodig zijn voor de totstandkoming van textiele producten draagt bij aan dat gevoel. Daarbij is de kleurbeleving bij textiel intens.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Vrijwel direct bij kennismaking met vilt dacht ik aan lichtobjecten. Door zijn lichtdoorlatendheid, en de structuur van de wol die zichtbaar wordt.

Wat is je favoriete techniek?

 • Vilten

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 • Wolvilt kan goed gecombineerd worden met andere natuurlijke vezels. Katoen, zijde, bamboe verwerk ik in de objecten.

 

 

Anne van de Weijer

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Bouwkunde/architectuur in Delft

Wie zijn je voorbeelden? (Noem er 5)

 • Claudy Jongstra. Ik bewonder haar omdat ze het voor elkaar heeft gekregen werk te maken op architectonische schaal. Daarbij vind ik het mooi dat ze consequent is in haar manier van werken wat betreft duurzaamheid. Marthe Wery (schilder) en Rothko (schilder). Ze maken beiden kleurvlakken door laag op laag, kleur op kleur aan te brengen. Voor mijn wandwerk pas ik dit ook toe. Vilt leent zich hier goed voor omdat de verschillende lagen zichtbaar worden in het viltproces. Celine Wright. Een Franse product ontwerpster die lichtobjecten maakt van rijstpapier. Ze is een mooi voorbeeld voor mij op verschillende punten; het runnen van een bedrijf gebaseerd op een handmatige ambachtelijk product, en ik voel een verwantschap wat betreft uitstraling en maakproces van het product, Hella Jongerius. Haar creativiteit en haar vermogen om op allerlei verschillende fronten onderzoek te doen naar materiaal, kleurgebruik en vorm. En zich daarin te blijven ontwikkelen.

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 • Voor mijn lichtobjecten zoek ik de schoonheid in het sobere waarbij vooral het materiaal, de wol, spreekt. In mijn wandwerk gaat het om mijn fascinatie voor het effect van kleur. Kleurvlakken, solo of in een compositie. Mijn vilten kleurvlakken zijn opgebouwd uit allerlei kleuren. Van veraf zie je een egale kleur, dichterbij valt de kleur uiteen in allerlei kleuren.

 Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 •  Er zijn verschillende collecties lichtobjecten door de jaren heen ontworpen. LOMOCO, LOMOCOLOR, Felt + Paper, XEI. Daarnaast is het maakproces door de jaren heen verbeterd. Het wandwerk heeft zich ontwikkeld van vilten witte lichtpanelen, naar kleurvlakken laag op laag, naar meer schilderachtige kleurvlakken met vooraf gemengde kleuren.
Anne van de Weijer

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Samen met Mark de Weijer heb ik de collectie Felt+Paper gemaakt. Een lampen collectie gemaakt van vilt en papierpulp. Daarnaast werk ik samen met schilder Danielle Davidson. We werken samen aan performances waarbij mijn lichtobjecten worden gebruikt om op te projecteren. Het voordeel is dat je tot geheel iets nieuws komt. Je wordt geïnspireerd en komt even uit je eigen cocon.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Ik ben niet zozeer gericht op textiel maar eerder breder, Architectuur, productontwerp, textiel, keramiek en schilderkunst. Via Instagram volg ik allerlei mensen.
Anne van de Weijer

Heb je een website?

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?

 • Ik verkoop mijn lichtobjecten in een aantal winkels in Den Haag. Op het moment heb ik geen tentoonstelling of beurs in de planning. Ik hou je op de hoogte!
Anne van de Weijer