Marijke van Oostrum

marijke van oostrum

Marijke van Oostrum’s inspiratiebron is het bos, waar ze elke dag in wandelt.  Ze gebruikt lapjes, zoals een schilder verf gebruikt en al naaiend ontstaan haar bosschetsen.

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Al heel lang,op de Rietveld academie deed ik de richting textiel omdat je daar met zoveel verschillende matrialen kon werken.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

marijke van oostrum

Wat is je favoriete techniek?

 • Op het moment naai ik veel kleine stukjes stof over elkaar heen met de naaimachine een soort van appliceren. Ik gebruik de lapjes zoals een schilder verf gebruikt.

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 • Ik schilder ook met olieverf en maak ook foto’s.
marijke van oostrum

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Witte Lelie tekenen textiel, niet afgemaakt
  Gerrit Rietveld academie
  Amsterdams Instituut voor de Schilderkunst

Wie zijn je voorbeelden? (Noem er  5)

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 • Mijn hoofdthema is het bos waar ik elke dag wandel.
  De patronen van de takken, de lichtvlekken de wirwar van alles door elkaar.
  Een klein stuk bos waar ik zo mee verweven ben.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Altijd al was ik met textiel bezig als ontwerpster en daar naast schilderde ik ook. Maar de laatste jaren zijn die twee disciplines samengekomen. De lapjes zijn nu mijn palet. Door de verschillende materialen krijgt mijn werk diepte en glans, als dat nodig is.
marijke van oostrum

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Nee maar zou dat wel graag willen en het is vooral fijn om met andere mensen over je werk te praten.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Ik las Kunstbeeld, maar op het moment struin ik meer het internet af en vooral kijk ik veel op
  Daar ontdek ik veel mensen die prachtig werk maken. Zelf heb ik ook twee Instagram accounts een voor mijn dagelijkse bosfoto’s en een net begonnen voor mijn genaaide bosschetsen. Het is wel moeilijk om bij zo’n gigantische hoeveelheid beelden bij je zelf te blijven en je niet te laten afleiden.
marijke van oostrum

Heb je een website?

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?

 • Omdat ik door een ongeluk een jaar lang mijn rechterarm niet kon gebruiken lag alles even stil. Ben nu geopereerd en weer net aan het werk dus daar ben ik vreselijk blij mee maar eerst even aan de slag en nog geen nieuwe tentoonstelling op het moment.