Leslie Eisinger

Leslie Eisinger

Ik ben Leslie Eisinger, ik ben mode- en textiel ontwerper. Maar ik ben vooral eigenwijs, want naast kleding brei ik ook 3d voorwerpen en hoesjes voor auto’s. Op het moment ben ik vooral bezig met breien en het overdragen van breikennis. Ooit, langlang geleden, ben ik begonnen aan de studie Maritieme Techniek aan de TUDelft. De technische insteek kan je terug vinden in mijn ontwerpen.

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Ik werk graag met textiel omdat het dicht bij de mens staat. Het is praktisch (want het houdt je warm in de winter) en textiel is tactiel. Het heeft een emotie en kan zacht zijn, of juist hard en afstandelijk.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Ik denk dat alles een medium voor kunst kan zijn, maar dat ligt aan de context waarin je het plaatst.
Leslie Eisinger

Wat is je favoriete techniek?

 • Op het moment brei ik veel. Ik ben ooit gaan breien omdat het een zero-waste techniek is om kleding te maken. Je start met een draadje en kan daar, zonder afval en restmateriaal, een kledingstuk van maken. Dat is een fascinatie van mij. Maar breien is ook een techniek waarmee je 3D vormen kan maken, en kleur mee kan verwerken. Er zijn zo veel materialen waarmee je kan werken, je kan er alle kanten mee uit. Transparantie, kleur, textuur, emotie; met breien kan het allemaal.

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 •  Papier is mijn andere favoriet. Papier is perfect geschikt voor 3D constructies, het is stijf maar ook plooibaar, het is kwetsbaar als je het scheurt en kreukt. En papier heeft iets tijdelijks doordat het niet bestand is tegen weersinvloeden en het normaal gebruikt wordt als drager voor informatie (kranten & drukwerk). De tegenstelling tussen kunst en het kwetsbare maakt het voor mij heel interessant.
Leslie Eisinger

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Mode- en Textiel aan de KABK in Den Haag, diploma in 2010

Wie zijn je voorbeelden?

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 •  Ik heb veel fascinaties, inspiratie kan overal vandaan komen. Maar ruis en chaos zijn de basis van mijn ontwerpen. Er zijn verschillende soorten ruis, en hoe chaotisch dat ook lijkt er zijn altijd patronen in te ontdekken.
Leslie Eisinger

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Ik ben als praktische maker (van kleding en interieurtextiel) gestart. Toen ik die techniek in mijn vingers had ben ik me verder gaan ontwikkelen en de grenzen van textiel gaan ontdekken.

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Handwerken verbindt, ongeacht je afkomst, als je samen iets kan maken met je handen schept dat een band.
  Een van mijn samenwerkingen was met Atelier Delftse Vrouwen met het project Beeldspoor: vijf grote doeken van zwart-wit geprinte foto’s op textiel waarover is geborduurd. De prints waren foto’s van de Spoorzone van Delft, ten tijde van het afbreken van de Spoorzone. De transitie van oud naar nieuw, dat hebben we benadrukt door over de foto’s te borduren.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Mijn medium voor informatie is het internet, de snelheid waarmee informatie zich verspreid is groot. Ik volg verschillende kunstenaars op Instagram, dan zie je niet alleen gepolijste eindresultaten van kunstenaars, maar ook fascinaties en soms ook werk in uitvoering.
Leslie Eisinger

Heb je een website?

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?

 • Momenteel staan er geen exposities op het programma