Marijke van Welzen

Marijke van Welzen Dandelions and Dragonflies
Sinds 2000 maak ik textielcollages, die meestal uitmonden in vesten en jasjes. Bij mijn textiele werk ga ik heel intuïtief te werk. Uitgangspunten kunnen zijn: sprookjes en verhalen, een thema, een land. Soms is een bepaald lapje of een kleur de aanleiding.

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Textiel is mijn Passie.
  Ik houd van het tactiele aspect. Het altijd en overal willen voelen. De textuur, ruw, zacht, stevig, soepel, enz. , je kent dat vast wel. Altijd al gehad, als kind al. Handarbeid vond ik daarentegen niks: klei, hout, brrr.
Marijke van Welzen Ocean v

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • Als jong meisje had ik mijn moeder en oma als voorbeelden. Zij handwerkten altijd. Zelf gaf ik er een creatieve draai aan, ik hield niet van een patroon volgen. In die tijd had je het tijdschrift Viva. Ik maakte een blouse van een afgedankt geborduurd damast tafelkleed van mijn oma, eigenlijk was het een proefmodel, maar ik heb nooit een andere gemaakt en de blouse veel gedragen naar feestjes.
 • Ik wilde graag iets met Textiel gaan doen na de Middelbare school. Het werd de Lerarenopleiding Textiele Werkvormen en Engels ( in die tijd waren 2 vakken verplicht. Er was niet veel keus nog, Engels leek me eerlijk gezegd het gemakkelijkst.)  Op de opleiding lag de nadruk op Kunst en Kunstbeschouwing. Wat me maakten moest liefst Monumentale Kunst zijn. Daar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Kunstgeschiedenis.  Dus dat is het moment geweest.
Marijke van Welzen Critters garden party

Wat is je favoriete techniek?

 • Technieken die ik kan toepassen in mijn ART2WEAR : textielcollage, applicatie, stempelen, sjabloneren, thermofax druk, printen op stof met de computer, machinaal naaldvilten met de punchmachine, nat vilten, vrij machinaal borduren, quilten, machinaal borduren (ook wel met de borduurmachine), werken met wateroplosbare stof. De kunst is er één geheel van te maken.

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 • Jawel: ik teken mandalas, die dan weer tot Textiel werk inspireren.

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Lerarenopleiding Textiele Werkvormen en Engels.

Wie zijn je voorbeelden?

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 • Beeldende Kunst, de stof zelf, kleur, natuur.

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • In 2000 ben ik begonnen met korte jasjes, die werden vanzelf groter en groter, omdat ik meer ruimte nodig had om mijn ideeën uit te voeren. Tussendoor maak ik kleine quilts naar aanleiding van een challenge of wedstrijd.

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • Echt samenwerken niet. Ik ben een individualist, ik werk graag alleen en in stilte, geen radio of muziek. Ik wilde een keer een toespraak horen terwijl ik werkte, ik heb er niets van gehoord!
  Ik ben een keer uitgenodigd voor een duo tentoonstelling, waarbij de curator de duo’s samenstelde. In mijn geval waren dat grote abstracte schilderijen. Het was prachtig om te zien hoe het werk elkaar versterkte!
  Zo kreeg ik een verzoek van de Britse zangeres Kyla LaGrange, of zij een jas mocht lenen voor een fotoreportage.
  Een andere recente samenwerking was ook met een fotoreportage , waarbij mijn jassen zijn gebruikt in combinatie met kleding van Tilly Zegers.
Marijke van Welzen Emperors Garden

Welke tijdschriften lees je?

 • TXP, Quilting Arts, Fiber Art Now, Patchwork Professional, bladen van de verschillende Quiltersgilden (NL en UK ). Ik volg heel veel kunstenaars en kunstenaarsgroepen op facebook.

Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Textile Collage van Rosemary Eichorn, boeken over Kunstenaars, Kunst.
  Ik ga ook graag naar musea: Beeldende Kunst, Mode, Textiel.
  Doordat ik graag mee doe met Challenges, sta ik zelf inmiddels in verschillende boeken en tijdschriften met mijn werk. Dat vind ik wel heel bijzonder!
Marijke van Welzen Still Life

Heb je een website?

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?