call for entries textielmuseum

Design Contest –

Reinventing Textiles

Call for entries

Textielmuseum

Het TextielMuseum | TextielLab presenteert: de DesignContest 2017 – REINVENTING TEXTILES, dé internationale wedstrijd op het gebied van design en textiel voor aanstormend talent. We dagen studenten, professionals en amateurs ouder dan 16 jaar uit om mee te doen aan deze wedstrijd!

Inleiding
Onderzoek, ontwikkeling en vormgeving zijn belangrijke pijlers binnen het TextielMuseum | TextielLab en worden bij een breed publiek onder de aandacht gebracht met de DesignContest.
Al meerdere jaren op rij bedenkt het TextielMuseum | TextielLab nieuwe uitdagende opdrachten.
Voor de DesignContest 2017 is het thema: ‘Reinventing Textiles’.

We leven in een wegwerpmaatschappij waarin velen van ons in een rap tempo spullen vervangen wanneer die uit de mode zijn of versleten ogen. De hedendaagse ontwerpwereld draait om materiaal en het gebruik hiervan. Ontwerpers zoeken zowel high- als lowtech manieren om de materialen en elementen waarmee ze werken te herontdekken en op innovatieve manieren toe te passen in een product. Materialen worden samengesteld uit afval, gerecycled en geupcycled om de textuur, vorm en kleur nieuw leven in te blazen.

De opdracht
Ontwerp een bijzonder product of materiaaltoepassing waarbij de toepassing van het thema ‘Reinvented Textiles’ een meerwaarde oplevert.

Bedenk welke (textiele) objecten jij geneigd bent om weg te gooien en hoe je deze een tweede leven kunt geven als interieurproduct, speelgoed of kledingstuk met een hoge designwaarde. Denk bijvoorbeeld aan een versleten tapijt op veel belopen plekken, een verkleurd gordijn in de zon, versleten kleding etc. Denk na over manieren om textiel te repareren, decoreren, borduren, ontrafelen, verknippen, vervilten en opnieuw in elkaar te zetten of pas textiele technieken toe op niet-textiele materialen.

Hoe kun je slijtage juist op een positieve manier toepassen-gebruiken in een ontwerp of product? Onderzoek, experimenteer, leer de ontstaanstechnieken van materialen kennen en innoveer erop los. Upcycle in plaats van downcycle – geen vodden maken van uitgerangeerd textiel maar producten die aantrekkelijk zijn, die je koestert.

Deelname – tips en voorwaarden
Je ontwerpt een bijzonder product of materiaaltoepassing dat eigentijds en verrassend is. Verdiep je goed in het handschrift van het TextielMuseum | TextielLab en zorg dat dit een plek vindt binnen je ontwerp. Bezoek ons Museum en het Lab om een goed beeld te krijgen van wat wij allemaal doen en kunnen. Denk bij design aan vorm maar ook aan producteigenschappen, materiaalkeuze of gebruiksgemak.

De Jury
Simone Post – Ontwerper
Martijn van Strien – Garenexpert TextielLab
Suzan Russeler – Conservator TextielMuseum

Winnaars
Het werk van de winnaars wordt in december 2017 tentoongesteld in het museum.
Ook krijgt het aandacht in de nieuwsbrief, op de website en binnen de social mediakanalen van het TextielMuseum. Met de publiciteit rond de wedstrijd staan de deelnemende (jonge) ontwerpers meteen in de belangstelling van vakgenoten en publiek.

Eerste prijs | €250 shoptegoed in de (web)shop van het TextielLab|TextielMuseum. Gratis toegang tot het museum, voor 2 personen incl lunch in het TextielCafé en een overnachting in de Textielkamer van hostel Roots in Tilburg.
Tweede prijs | €150 shoptegoed in de (web)shop van het TextielLab
Derde prijs | €50 shoptegoed in de (web)shop van het TextielLab
Publieksprijs | €50 shoptegoed in de (web)shop van het TextielLab

Aanleverspecificaties en belangrijke data
– Foto’s van minimaal 2 materiaalstalen en ontwerpschetsen;
– Motivatie van max. 200 woorden;
– In het geval van een eindproduct, 3 foto’s van je werk (max. 2 MB, in jpeg of PDF aanleveren).

Inzenden
Stuur jouw ontwerpen, materiaalstalen en motivatie in via designcontest@textielmuseum.nl.
Zijn je bestanden groter dan 2 MB? Stuur ze dan via WeTransfer of een Dropbox-link naar designcontest@textielmuseum.nl.

Tussen 1 september en 30 oktober 2017 kunnen alle ontwerpen worden ingezonden.
Je ontwerp moet uiterlijk maandag 30 oktober 2017 om 17.00 uur in ons bezit zijn om mee te kunnen doen aan de wedstrijd. De prijsuitreiking vind (o.v.b.) plaats op 26 november 2017 in het TextielMuseum.

We zien jouw inzending met veel enthousiasme tegemoet!

De Design Contest wordt mede mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van het VSB Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds.