Alexandra Drenth

Alexandra Drenth

Alexandra Drenth combineert oude en nieuwe textiel tot levendige en mystieke textielcollages

‘Mijn werk gaat vooral over het maakproces, de tijd nemen om ergens te komen. De thema’s waarmee ik werk hebben betrekking op de belevingswereld van de vrouw, zo spelen hand geborduurde teksten een belangrijke rol. Ze vertellen op een poëtische en fragmentarische manier over gevoel en belevenissen uit vrouwenlevens.’

Waardoor word je aangetrokken tot textiel? Waarom werk je graag met textiel?

 • Het werk met textiel heeft meditatieve momenten en ik heb het gevoel samen te vallen met dit werk. Ik ben nu de afgelopen zes jaar met textiel aan het werk en elke dag geeft het mij veel voldoening. Het tijdrovende van het werken met borduurwerk en naaldwerk geeft mij meer inzicht in het fenomeen tijd en laat mij de betrekkelijkheid zien van de tijd waarin ik leef.
  Ik heb door deze techniek meer geleerd om geduld te hebben en puur de aandacht voor het werk te hebben. Als je aandacht geeft aan je werk maakt het niet uit wat je creëert, dat is duidelijk voelbaar.

Wanneer besefte je dat textiel ook een medium voor kunst kon zijn?

 • In 2007 wilde ik een groot handwerkproject opzetten, een maar ik had geen materialen, zodoende deed ik een oproep in de krant. Toen kwamen en vele borduurwerken mijn huis binnen en ik hoorde de verhalen achter de borduurwerken. Dit maakte veel bij mij los, het was alsof ik thuis kwam bij deze werkvorm. Het project ‘Experience Quality Time’ duurde van ‘ 07/’ 09 ‘, dat was mijn eerste project met textiel. Uiteindelijk besloot ik toen om door te gaan met borduurwerk en handwerk.
Alexandra Drenth

Wat is je favoriete techniek?

 • Het liefst maak ik borduurwerken met de hand, maar ik maak ook graag collages van bestaande stukken borduurwerk.

Werk je ook wel eens in een ander medium?

 • Ik fotografeer, maak tekeningen en ik schilder in olieverf.

Welke opleiding heb je gevolgd?

 • Op textielgebied ben ik ben autodidact.
  Ik ben opgeleid als uitvaartleidster en grafisch vormgever.
Alexandra Drenth

Wie zijn je voorbeelden?

Wat inspireert jou? Heb je een hoofdthema?

 • Ik wordt vooral geïnspireerd films, en dan vooral door Japanse films van o.a. Yasujiro Ozu en Mikio Naruse. Verder wordt ik geïnspireerd door vroeg middeleeuwse kunst, liturgische gewaden, volkskunst en naïeve schilders/kunstenaars.De thema’s waarmee ik werk hebben betrekking op de belevingswereld van de vrouw. In mijn werk is er steeds meer sprake van flora en fauna, uitbundig en in beweging, de natuur die ongerept om zich heen grijpt. Ik maak fragmentarisch gebruik van songteksten, o.a. van Bowie, en Jim Morrison.
Alexandra Drenth

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?

 • Ik werk intuïtief, momenteel meer met abstracties en transformaties bijv. van mens naar dier binnen het figuratieve werk. Terugkijkend is er wel een verandering merkbaar. De jurk en mantels als basisvorm en uitgangspunt passen goed bij mij, maar er zullen andere vormen bijkomen. Het verhaal of thema zal met de tijd zich aanpassen aan mijn belevingswereld op dat moment.

Werk je wel eens met andere kunstenaars? Uit welke disciplines komen zij? Wat is volgens jou het voordeel van samenwerken?

 • In het verleden heb ik veel samengewerkt met andere kunstenaars uit allerlei disciplines en daar samen mee tentoonstellingen georganiseerd, ik had een kleine galerie, Galerie Gang in Amsterdam en later in IJmuiden.

  Het samenwerken aan exposities of tijdelijke projecten zijn een goede afwisseling op het werken alleen in het atelier, maar als het gaat om het maakproces werk ik bij voorkeur alleen.
  Het voordeel van samenwerken is elkaars werk versterken en in het geval van textiel kan dat een goede aanvulling zijn voor de zichtbaarheid voor Nederlandse textielkunstenaars.

Welke tijdschriften lees je? Wat zijn je favoriete boeken of websites over textielkunst?

 • Er is veel textielkunst op internet en vooral is Pinterest een mooie website om andere textielkunstenaars te ontmoeten. Het blad TxP geeft een mooi overzicht wat er gaande is.
  Er zijn vele bladen ook online beschikbaar, deze lees ik af en toe.
Alexandra Drenth

Heb je een website?

www.alexandradrenth.nl

https://nl.pinterest.com/alexandradrenth/alexandra-drenth-contemporary-embroiderer

Waar kunnen we je werk binnenkort zien?

 • Op dit moment werk ik aan nieuwe ideeën waar ik veel tijd voor wil nemen om deze te kunnen ontwikkelen. Mijn werk wordt steeds arbeidsintensiever, duurt langer en sommige worden ook groot in formaat.
 • Ik heb geen vaste galerie en ik heb geen uitgestippeld plan als het gaat om exposeren in de toekomst, maar ik sta open voor suggesties. In de tussentijd kunnen geïnteresseerden een afspraak maken voor een atelierbezoek en persoonlijke kennismaking met mijn werk.
 • Eind september ‘17 komt er een artikel in ‘Fiber Art Now’, over Nederlandse kunstenaars waaronder mijn werk besproken zal worden.
 • 7 en 8 oktober ‘17 is er een tweeluik te zien tijdens de slot-expositie in de Kloosterkapel in Vorstenbosch.