textielkunst

Ria van Eyk

Portret van Ria van Eyk, de in Venlo geboren textielkunstenaar. Haar werk is in vele belangrijke musea te zien en zij ontwierp het sterrenhemeltapijt in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De film is gemaakt door Charlotte Ebers. De Venlose kunstenaar studeerde eind jaren vijftig aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Na enige jaren in Denemarken en IJsland werkzaam te zijn geweest, keerde zij terug naar Nederland. In de jaren daarna werkte zij aan een consistent oeuvre van wandkleden, schilderijen, tekeningen en monumentale werken in opdracht. Naast haar kunstenaarschap was zij als docent verbonden aan de academies in Eindhoven, Krefeld (D) en ‘s-Hertogenbosch. In 2010 kreeg Ria van Eyk van toenmalig koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschappen in de Huisorde van Oranje. Een van haar grote werken is het sterrenhemeltapijt in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam, dat zij tussen 1996 en 1999 ontwierp en realiseerde. Behalve in particuliere collecties bevindt Van Eyks werk zich in de collecties van onder andere het TextielMuseum Tilburg, Museum Kröller-Müller in Otterlo, het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch en het Stedelijk Museum in Amsterdam.Vorig jaar kreeg ze van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant de Beeldende Kunstprijs 2014 voor haar gehele oeuvre. Uit het juryrapport: ‘Haar lange en consistente oeuvre kenmerkt zich door eenvoud en helderheid in vorm en materiaal, zowel in de textielkunst als in haar schilderijen. Bijzonder is ook haar zoektocht naar het spanningsveld tussen pure vorm en persoonlijke lyriek. Bovendien is zij door haar docentschap aan academies in binnen- en buitenland van belang voor de generaties na haar.’

Bekijk de video hier