Natuurlijk verven

Plantaardig verven met dyes

Wil je leren hoe je plantaardig  stoffen kunt verven?

Veel kleurstoffen kun je ook bereiden uit bloemen, planten, boomschors en bast. Onze grootmoeders wisten hoe ze daarmee moesten werken, zo blijkt uit het boek ‘Home Dyeing with Natural Dyes’. Het boek is in 1935 gepubliceerd en geeft een uitgebreide beschrijving van het gehele proces van plantaardig verven.

Wol en zijde zijn makkelijker te verven dan katoen

De schrijfsters hebben veel aandacht besteed aan de kleurechtheid van de verfstoffen en de verfmethode. De meeste plantaardige kleurstoffen pakken het best op stoffen van dierlijke herkomst – zijde en wol. Katoenen stoffen vragen om een voorbewerking met een beitsmiddel; in het Engels een mordant genoemd.

In het boek vind je recepten voor het beitsen en verven van zowel zijde en wol als katoen.

Download het boek in pdf