plantaardig verven

Plantaardig verven met dyes

De Maiwa organisatie uit Canada is een organisatie die textiel-producten uit derde wereldlanden verkoopt en met het geld kunstenaars in die landen steunt. Maiwa is in de loop der tijden uitgegroeid tot een belangrijke organisatie op het gebied van textiel. Ze hebben een webshop met veel verfproducten en organiseren workshops en een symposium.

Op de website staan – erg slecht te vinden vind ik- ook veel instructies, hoe je producten kunt gebruiken. Daar is ook een boekje met uitgebreide recepten voor het  plantaardig verven met dyes te vinden.

Interessant vind ik dat ze eerlijk vertellen dat -anders dan we denken-  lang niet alle methoden om natuurlijk te verven ook echt veilig en milieuvriendelijk zijn. Veel beitsmiddelen zijn zware metalen, bijvoorbeeld chroom en tin. Ook kan het zijn dat plantaardige verfstoffen minder uitbundig in de natuur aanwezig zijn dan we wel zouden willen. Te veel verzamelen doorbreekt het natuurlijk evenwicht.

Dus ook als we denken goed bezig te zijn met het plantaardig verven met dyes, moeten we precies weten wat we eigenlijk doen.

Plantaardig verven past in een proces van slow art – dus geniet van het gehele proces.

Lees meer