Batik

Batikken (van: veel puntjes in het Javaans) is een manier om stof van decoratie te voorzien door middel van een resisttechniek. Gewoonlijk gebruikt men hete was voor deze techniek, die men opbrengt op de voorgewassen textiel, maar er zijn ook andere resistmiddelen mogelijk. In Japan gebruikt men met het stencillen wel rijstpasta en in Afrika en Zuid-Amerika gebruikt men modder of cassave pasta. Daar waar het resistmiddel is opgebracht blijft de stof bij het verven wit.

De was kun je opbrengen met behulp van een tjanting of een ijzeren stempel. Tegenwoordig experimenteren batikkunstenaars ook met andere hulpmiddelen en gebruiken ze bijvoorbeeld een gewone varkensharen kwast of materialen om te stempelen.

Het verven kan men doen door het onderdompelen in een emmer, maar ook door de textiel met een kwast te bewerken.
Deze technieken kan men in verschillende lagen aanbrengen en ook tussentijds weer weghalen, waardoor zeer kleurrijke lappen kunnen ontstaan.

Moderne batikkunstenaars gebruiken deze techniek veel vrijer dan vroeger. Daardoor hebben door hen gebatikte stoffen een heel andere uitstraling dan de stoffen die op de traditionele manier werden en worden gemaakt. Een bekende Nederlandse batikkunstenaar is Els van Baarle. Heel ander werk maakt de Belgische Rita Trefois.
Op de site van Maiwa kun je meer lezen over de techniek. Deze Batik techniek kun je ook hier downloaden