Links

Overigen

In Lausanne werden van 1962-1995 belangrijke tentoonstellingen gehouden van textielkunst georganiseerd door het CITAM. Nederlandse deelnemers zijn te vinden in de database die door de stad Lausanne wordt bijgehouden.

Ook is er een korte inleiding over het CITAM en de biennales te vinden.

Crafts Council Nederland (CCNL)

Is de Nederlandse variant van wat in Engeland en vele andere landen al decennialang onmisbaar is: een platform voor het hedendaagse ambacht. CCNL ontwikkelt programma’s en activiteiten waarbij leren, verbinden, inspireren en ontwikkelen centraal staan. Traditionele technieken krijgen een nieuw leven, worden doorvertaald, gedoceerd: om te voorkomen dat ze verdwijnen. En om ze in te zetten als innovator en als economische stimulans van de creatieve sector. Nederland heeft van oudsher een prachtig portfolio op het gebied van vakmanschap van de creatieve ambachten, en dit speelt nog steeds een grote rol in fashion, design, architectuur en beeldende kunst. Maar hoe garanderen we die rol van vakmanschap in de toekomst? Het platform Crafts Council Nederland verzamelt en deelt kennis, profileert best practises en legt verbanden tussen makers, disciplines, onderwijs en publiek. Voor een levensvatbare creatieve sector, nu en in de toekomst.

Hawar

Hawar is opgericht door Harm Harms en Meinie Wardenier. De naam is een samenvoeging van de beide achternamen. Ze hebben zich na hun opleiding ontwikkeld tot vormgevers in textiel.

Hawar ontwikkelt nieuwe processen om te komen tot textielvormgeving en surfacedesign. Ze maken daarbij gebruik van onconventionele materialen en methodes zoals een zelf oppompbare spuitbus, vloeibaar rubber, ontkleurings- en devoré-zout.

Hawar ontwerpt en produceert kleding accessoires voor modezaken en modeontwerpers.

Hawar verzorgt workshop en demonstraties in heel Europa. (zie programma/evenementen)en werkt samen met bekende textielontwerpers zoals Marjolein Dallinga, Claudia Merx, Charity van der Meer, Dionne Swift, Beatrice Waanders, Sara Lechner en Judit Pocs.

In hun voormalige Landbouw-Huishoudschool verzorgt Hawar workshops en masterclasses, organiseert exposities en verkoopt (postorder) er de door henzelf ontwikkelde of bewerkte materialen en gereedschappen als Funpump, Funpaper, Funfix en Degradé. (zie shop)

Verder bieden ze een keur aan exclusieve stoffen, garens, vezels, verfsystemen en materialen die ze ook in de eigen productie verwerken.

STIDOC

De Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum bundelt kennis over textiel en textielkunst. Dit betreft zowel de kennis van het historisch erfgoed, als die van de hedendaagse textiel en textielkunst. In STIDOC zijn verschillende bibliotheek- en documentatiecollecties, die in het bezit zijn van textielorganisaties, bijeengebracht.

STIDOC bevordert op textielgebied educatie en kennisoverdracht en geeft informatie en advies.
Het bestuur van STIDOC is samengesteld uit vertegenwoordigers uit de volgende textielorganisaties:
Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland (LOKK)
• MERKwaardig, Vereniging Liefhebbers Merklappen
• Nederlandse Kostuumvereniging
• Quiltersgilde
• Stichting Museum de Kantfabriek
• Vrouwen van Nu
• Weefnetwerk

Tinctoria

Tinctoria verkoopt met plantaardige dyes geverfde textiel. Leentje van Hengel geeft ook cursussen in het plantaardig verven. zie: facebook

Techniek

Kleuren en Pigmenten

Heel veel informatie over kleuren en pigmenten:

  • samenstelling
  • geschiedenis van het gebruik
  • technische informatie hoe je pigmenten kunt maken
  • kleurensymbolisme
  • gebruik van kleur in verschillende schildermedia – oliever, acryl, ei-tempera, waterverf en pastel.

Snel even de begrippen uit de kleurenleer weer ophalen: bekijk dit korte filmpje.

Kleurenleer en Theorie van het kijken

Welke kleurentheorieën gebruikten kunstenaars en hoe is dit in de loop van de geschiedenis o.a. door de wetenschap van het kijken veranderd.

Waarom zien we kleur?

Waarom is de hemel blauw en het gras groen?

Recepten met plantaardig verven maken gebruik van beitsen. Deze beitsen zijn vaak niet 100% plantaardig en daarenboven giftig. Met de Symplocos beits kun je wel 100% plantaardig verven én beitsen. De site van The plant mordant project geeft ook recepten en retailers waar je deze beits kunt kopen.

Leuke site met recepten voor natuurlijk verven (vooral indigo) én tips voor het zaaien van verfplanten.

Natural Dyes : Het Canadese Maiwa komt met een site voor plantaardig verven met tips en recepten.

Print Unlimited print je ontwerp professioneel op stof.

Printunlimited

Theorie

Een berg aan Kunstgeschiedenis en Kunstfilosofies is te vinden op Art History Unstuffed

Het Warhol museum heeft prachtige kunsteleesen over kunst van Warhol online staan.

http://www.warhol.org/education/resourceslessons/

The Web Gallery of Art is a virtual museum and searchable database of Western (European) fine arts of the Medieval, Renaissance, Baroque, Neoclassicism, Romanticism, Realism, and Impressionism periods (1000-1900), currently containing over 39.300 reproductions. Artist biographies, commentaries, guided tours, period music, catalogue, free postcard and mobile services are provided.